Racio

Emoce

Existuje souvislost mezi kreativitou a excentricitou

Existuje souvislost mezi kreativitou a excentricitou

Máte mezi svými známými někoho, kdo se chová neobvykle, nosí zvláštní oblečení, nebo například chodí po městě s plyšovým zvířetem? Takový člověk nemusí být nutně blázen. Podle harvardské psycholožky Shelley Carson mají kreativní lidé tendence ke kognitivní disinhibici (tedy „odtlumení“, resp. uvolnění zábran).

„Během svého výzkumu prováděného na Harvardu jsem zjistila, že účastníci studie, kteří dosáhli výborných výsledků v oblasti kreativního nadání, mají výrazné sklony k magickému myšlení – jako je víra v telepatickou komunikaci, sny předpovídající budoucnost a v minulé životy. Tito účastníci mají také větší sklony zažívat neobvyklé smyslové zážitky, jako je časté déjà vu nebo hlasy šeptající ve větru,“ tvrdí Carson.

Je všeobecně známo, že Honoré de Balzac psal v noci, oděn do kutny, a vypil přitom padesát šálků kávy. Německý romantik Fridrich Schiller nacházel inspiraci ve vůni hnijících jablek. Albert Einstein si brával své housle na výlety do přírody a hrál na ně, přičemž mu po tvářích stékaly slzy. Nikola Tesla žil v celibátu a pracoval každý den od tří ráno do jedenácti večer. Thomas Alva Edison postavil přístroj, který měl zachytit hlasy zemřelých. Mimochodem – Edison by také jedním z lidí, kteří se snažili omezit zbytečnost, jakou je spánek – přešel na polyfázový spánek, což je metoda několika kratších zdřímnutí si během dne.

Vysoce kreativní lidé však nejen dělají zvláštní věci, také zároveň trpí zvýšeným sklonem k některým psychopatologickým formám včetně poruch nálad, schizofrenii a alkoholismu. Podle Carsonové je to proto, že nejsou schopni odolat nátlaku každodenních zbytečných povinností, které se na ně okolí snaží nakládat. Kognitivní disinhibice nastává, pokud nejste schopni ignorovat přicházející podněty. Každý den bombarduje vaši mysl obrovské množství dat. Je nemožné veškeré tyto informace vstřebat; naštěstí máme mentální filtry, které tyto vstupy odblokují předtím, než dosáhnou našeho vědomého vnímání.

Snížené kognitivní filtrování vysvětluje tendenci kreativních lidí soustředit se na potřeby svého vnitřního světa na úkor sociálních vztahů. Podrobnosti o výzkumu najdete na linku níže. Článek jsme obohatili infografikou o pracovních návycích slavných lidí ze serveru Colossal. Pro dočasné zablokování přístupu na Facebook během dne doporučujeme aplikaci SelfControl, která uživatelům OS X umožňuje omezit tento druh vyrušování z tvůrčí činnosti i nudné nutné práce.

Z tohoto pohledu se nám chování Balzaca, píšícího svou Lidskou komedii v mnišské kutně, jeví jako zcela pochopitelné. Kutna je coby symbol asketismu a odtržení od světa pouze mentálním nástrojem, kterým se spisovatel snaží utéct před okolím do vnitřní klauzury.

Žijete-li tedy s kreativním člověkem, nezahlcujte ho margináliemi. Pokládáte-li se za vysoce kreativního člověka sami, dejte svému okolí přečíst tento článek, aby vědělo, jak se k vám má správně chovat.