Racio

Emoce

Pigcasso, prase vystavující vlastní malby

Pigcasso, prase vystavující vlastní malby

Málokterý umělec to dotáhne tak daleko, aby byla jeho díla veřejně vystavována a kupována za tisíce dolarů. Ale tomuto umělci se to povedlo. Není to totiž vůbec obyčejný malíř. Je to prase, tedy konkrétně prasnice jménem Pigcasso. Byla zachráněna z jihoafrických jatek, když byla pouze čtyři týdny stará, a hned poté se vydala na dráhu vedoucí k malířské slávě.

Před pár roky ji zachránila Joanne Lefson, aktivistka za práva zvířat. Převezla ji na svoji farmu, kde měla různé hračky, aby se měla zvířata jak zabavit. Mezi hračkami byly i nějaké štětce, kterými byla Pigcasso okamžitě kompletně fascinována a ignorovala všechno ostatní. Když to Joanne viděla, rozhodla se vyzkoušet, co se stane, když poblíž nechá kromě štětců i barvu a čisté pláno. Věřte nevěřte, Pigcasso začala malovat.

Od té doby toto přibližně 200 kilové prasátko pravidelně vyjadřuje svoji kreativitu malbami. “Dalo by se to asi přirovnat k expresionismu,” popisuje snažení své svěřenkyně Joanne. Koneckonců Pigcasso nejspíš úplně nezajímá, k jakému uměleckému směru se její tvorba blíží, prostě ji jen naplňuje namáčet štětec do barvy a tu pak vrstvit na čisté plátno. Na farmě Joanne dokonce vybudovala výstavní prostor, kde vystavuje všechnu její tvorbu. V poslední době je ale dost těžké přidávat další kousky do sbírky, jelikož lidé z celého světa mají o obrazy zájem a kupují je řádově za tisíce dolarů. Tomu pomáhá i fakt, že se dá jejich životní dobrodružství sledovat na Facebooku.

Snem tohoto dua je vystavovat v prominentních prostorách galerií v New Yorku nebo Paříži. To by podle Joanne mělo fungovat jako statement, který by měl veřejnosti připomenout, že prasata jsou velmi inteligentní zvířata, která dokáží víc než si většina myslí, a proto si zaslouží i lepší zacházení než jakého se jim dostává na velkofarmách a jatkách.