Racio

Emoce

Umělecká instalace dává lidem možnost se ocitnout v centru včelího úlu

Umělecká instalace dává lidem možnost se ocitnout v centru včelího úlu

The Hive je unikátní multismyslová instalace, jejíž cílem je přiblížit lidem důležitý život a práci včel, a zároveň upozornit na problémy se kterými se včely v současném světě potýkají. 17 metrů vysoká struktura je tvořena ze 170 tisíců hliníkových vláken, a mnoha LED diod a miniaturních reproduktorů, které jsou napojeny na nedalekou kolonii včelích úlů – a právě život těchto úlů instalace v reálném čase odráží.

“Snažil jsem se pomocí této instalace ukázat část přírody tak, aby ji lidé mohli prožít intimněji,” říká Wolfgang Buttress, autor instalace The Hive, která se poprvé ukázala na Expu 2015 v Miláně, a která nyní sídlí v anglických Královských botanických zahradách. “Chci, aby se návštěvníci cítili obklopeni celým zážitkem, a aby byli jeho součástí.”

To se daří především díky okouzlujícímu mísení zvuků, šumů a světel, které jsou spouštěny pohybem včel. Intenzita šumu, vibrací, i světel je kontrolována různými senzory zasazenými do nedalekých včelích úlu, člověk tedy má možnost v reálném čase pozorovat, jak se včelí aktivita mění například v závislosti na denní době, ale třeba i na počasí.

Další zajímavostí je formát, jakým jsou podávané doplňující informace. Nabízí se tu například možnost zakousnout se do dřevěných tyčinek, které přenášejí vibrace, podle kterých se včely orientují či komunikují. Tím pádem si člověk může zkusit různé druhy zpráv, které si včely skrze vibrace předávají – například prosbu o jídlo nebo vítězný taneček následující po nalezení kvalitního zdroje potravy.

Kromě toho se instalace snaží vyzdvihnout důležitost práce, kterou včely provádějí – opylovávají totiž až 30% rostlin, které lidé spotřebovávají. Včely ale mají v dnešním světě čím dál nesnadnější život, což může těžce dopadnout i na lidstvo. Na to se snaží Wolfgang touto instalací upozornit tichým a jemným způsobem, protože jak sám říká: “Někdy se šeptem podaří říct více než křikem.”