Racio

Emoce

Tato ptačí budka pro lidi vám umožní bez rušení splynout s přírodou

Tato ptačí budka pro lidi vám umožní bez rušení splynout s přírodou

Záviděli jste někdy ptákům? Lítají si jak chtějí a kam chtějí, bez velkého znečišťování nebo bezpečnostních kontrol na letištích. A všechna ta krásná panoramata, co musí vidět. Takové výhledy si my, většina smrtelníků, hloupě se pohybujících přendaváním jedné nohy před druhou, dlouhodobě moc neužijeme. To frustrovalo i norského designéra, který se rozhodl s tím něco udělat.

Norsko se pyšní překrásnou přírodou. Od rozpínajících se fjordů, přes kostrbaté skalnaté pobřeží, až po ledovce a pastviny. Mnoho z těchto krásných míst není moc dobře přístupných. Nyní se ale jedna firma rozhodla tento problém vyřešit, a to s co nejmenší environmentální stopou, pomocí v podstatě jednoduchých “ptačích budek pro lidi”.

 

 

Cílem je zprostředkovat unikátní zážitek, a umožnit lidem se intimněji propojit s přírodou a zažít pocit svobody a klidu ve stále se zrychlující době. Se stejnou filozofií byly budky i navrženy. Snaží se co nejvíce přiblížit k přírodě a zároveň být co nejmenší a nejlehčí, tak aby byly ohleduplné k místu, kam jsou vloženy. S tím souvisí i fakt, že jsou navrženy tak, aby vydržely extrémní počasí a terén.

Minimalistický a zároveň futuristický design je inspirovaný barvami norské krajiny, tak aby budky co nejvíce zapadly do prostředí a zvýraznily hlavně krásu krajiny naokolo. Velká okna poskytují a podtrhují krásné výhledy jako to hlavní na co se soustředit. V současné době existují dvě verze budek, Mini a Medi, přičemž obě je možné dopravit a usadit helikoptérou. Díky nastavitelným podpěrám budky nepotřebují základy, tudíž mohou být usazeny v zajímavých a jinak nedostupných lokacích.

 

 

Vyrábí je firma Livit, jejíž spoluzakladatelem a designérem je Torstein Aa, který byl už dříve oceňován za svůj projekt Vision of the Fjords – futuristickou elektricky poháněnou loď z uhlíkových vláken, na které je možné zažít k přírodě šetrnou poznávací plavbu po Norsku. 

V současné době jsou na západním pobřeží Norska umístěny dvě tyto budky, které by se měly dát pronajmout přes webovou stránku nebo Airbnb. Zároveň se ale dá zakoupit budka samotná. V budoucnu by mělo být přístupno více těchto po celé zemi, a možná i světě.