Racio

Emoce

Jak vypadají květiny na hraně vesmíru?

Jak vypadají květiny na hraně vesmíru?

Japonské konceptuální květinové studio AMKK se v rámci své “In bloom” série, ve které jsou květiny vystavovány extrémním podmínkám, rozhodlo vynést květiny do stratosféry. A tak vznikl projekt Exobiotanica, během kterého se podařilo vynést do stratosféry dokonce i 50letou bonsaj. Díky tomu mohly vzniknout dechberoucí snímky zachycující barvou kypící fragmenty křehké přírody, vznášející se na hranici nekonečné prázdnoty, na pozadí monumentálně vypadající zeměkoule. To vše navíc umocňuje pomíjivost této krásy – v -60 stupních Celsia se květina poměrně rychle deformuje a rozpadá, a v průběhu vytváří nové prchlivé kompozice.

Projekt vychází z japonského umění květinové aranže zvaného Ikebana (doslova „oživené květiny“). Jedním z principů této tradiční disciplíny je použivání materiálů, struktury a úhlů aranže odkazujících zároveň k zemi (chi), nebi (ten), a lidstvu (jin). Precizní způsob aranže pak reprezentuje sílu, křehkost, a pomíjivost živých květin. A onu 600 let starou tradici se právě projekt Exobiotanica snaží povýšit o něco výš. Konkrétně 30 000 metrů vysoko. Let tak má vdechnout nový život tradiční umělecké formě, a doslova ji povznést na novou úroveň.

 

Do stratosféry se rostliny dostaly pomocí speciálně upravených balónů. Tyto balóny byly vypuštěny z Mohavské pouště, vybaveny rychlosnímajícími kamerami zachycující každou vteřinu, tvořící tak 12 000 obrazů zaznamenávajících celý průběh letu. Každý jeden z těchto 12 000 obrazů je navíc k zakoupení na webové stránce. Cesta je zdokumentována na videu níže.