Racio

Emoce

Létající dravci úmyslně zapalují australské lesy

Létající dravci úmyslně zapalují australské lesy

Austrálii sužuje vlna veder, která sama o sobě způsobuje nemalé potíže, včetně lesních požárů. Ale co víc, australské autority nedávno vydaly prohlášení, ve kterém pojmenovávají překvapivý důvod rychlého šíření lesních požárů – a to žháře z čeledi jestřábovitých. Někteři australští ptáci totiž záměrně přenášejí hořící kusy dřeva v okruhu až jednoho kilometru od původního ohně, aby kolem nově vzniklých ohnišť mohli jednoduše lovit hmyz utíkající před ohnivou zkázou.

Jakoby australští hasiči neměli už dost práce s rekordy lámajícími vlnami veder, musí teď najednou zápasit i s nepravděpodobnými paliči v podobě ptáků. Jejich chování ale není nic až tak nového nebo neobvyklého, lovci z domorodých kmenů jsou si už dlouho (snad až 40,000 let) vědomi vyspělé taktiky, kterou tito ptáci (konkrétně Luňák hnědý a hvízdavý, Raroh proměnlivý) uplatňují. Nicméně skepticismus oficiálních institucí ohledně úmyslných a okřídlených žhářů nedovolil správcům australských lesů se adekvátně zařídit.

Podle pozorovatelů se ptáci shromáždí kolem území postiženého požárem, a poté z něj jednotlivci vytáhnou hořící klacek, který přenesou na dosud nezapálené místo. Účelem je dostat oheň na místa, kam by se normálně nedostal, a následně vyvolaným ohněm a kouřem vyhnat hmyz z dané oblasti – to jim umožní celkem jednoduše ulovit dostatečné množství hmyzu pro hejna čítající klidně stovky ptáků.

Nejzajímavější na tom ale je to, že tito tvorové skutečně úmyslně používají oheň jako nástroj ku svému prospěchu, a dokonce se na žhářských akcích “domlouvají” i ve větších hejnech než obvykle, aby dokázali plně využít potenciál dostupné potravy na místě požáru. To docela připomíná různé lovecké taktiky, které používali i naši dávní předci. A to jsme si mysleli, že využívání ohně jako nástroje je čistě lidská záležitost. Opět se potvrzuje, že mnohdy vskutku podceňujeme inteligenci a schopnosti ostatních zvířecích druhů.