Racio

Emoce

Skutečný důvod, proč ženy nemají děti

Skutečný důvod, proč ženy nemají děti

Když si žena nechá zmrazit svá vajíčka, aby si udržela otevřenou možnost mít v budoucnu děti, nemá to nic společného s kariérismem. Je to něco, co děláte, protože jste dosud nepotkala muže, se kterým byste chtěla mít dítě. Takže je to problém mužů, ne žen.

„Zmrazením svých vajíček jsem ani trochu nevzdala své přesvědčení, že věci jednou dopadnou tak, jak bych si přála. Co se změnilo, je můj vztah k tomuto mému přesvědčení. Teď si v klidu užívám pozdní, flirtovní večeři s chlápkem, se kterým nám funguje chemie, i když ve vztahu s ním nevidím žádnou budoucnost. Teď v klidu skončím vztah při první známce toho že tam něco neklape, aniž bych si vyčítala, že jsem to měla tlačit někam kde by to fungovalo. Dávám si teď menší vinu za to, jak tahle nedokonalá a chaotická realita funguje.“

Tvrdí Jillian Dunham ve svém článku na NYmag.

Neschopnost mužů versus schopnost ženy vzít věci do vlastních rukou
Debata o klesající porodnosti populace typu Za sto let vymřou miliony Čechů se v Česku dostala zatím na úroveň, kdy lékařky brojí proti hormonální antikoncepci: „Hormonální antikoncepce má své výhody i nevýhody. Výhody jsou konzumovány jak muži, tak ženami, nevýhody jdou bohužel jen za ženami, které je mohou pocítit na svém těle a v životě vůbec,“ tvrdí například lékařka Helena Máslová. „Často ke mně přijde svobodná klientka a hned ve dveřích prohlásí: „Je mi pětatřicet a jsem v pohodě.“ Ještě slyším, že se vlastně ani vdávat nechtěla a dítě nechtěla, ale když odkryjeme společně pár slupek, zjistíme, že už od třiadvaceti si přála dítě. Jen se její vztah nedostal do fáze, kdy by to bylo aktuální. Jde o neschopnost svést muže do té míry, že si mě vezme a udělá mi dítě, a z toho plyne reprodukční prokrastinace, která se může stát fatální ve smyslu neplodnosti.“

Když si správně přečteme postoj lékařky Máslové, vidíme, že výsledkem její psychoanalýzy („odkrytí slupek“) je de facto nastavení pacientky do postoje viny, kdy fakt, že nemá dítě, je její vina – „neschopnost svést muže“, kdy hormonální antikoncepce je dalším negativním faktorem, který brání tomu pravému účelu – mít dítě. Má ale lékařka fungovat jako podpůrný faktor porodnosti? Nemá třeba spíš podpořit svoji pacientku v jejím vlastním životním plánu?

Duhnamová tuto ve svém důsledku defenzivní roli žen odmítá:
„Soudíme a vystavujeme veřejně tlaku ženy, které se rozhodly řídit svůj vlastní život. Máme starost o tom, že se odložením těhotenství vystavují budoucím „falešným nadějím“, a že jsou manipulovány průmyslovým komplexem, který jim za tisíce dolarů zmražení vajíček nabízí. Kritizujeme ženy, které se snaží ovládnout proměnné, jež jsou nutně mimo jejich kontrolu, namísto toho, abychom tuto energii věnovali snaze pomoci těm ženám, které na podobnou operaci a možnost řídit svůj vlastní život nemají prostředky.“

nahled-4389

Všechny ty úžasné ženy na českých serverech
Článků na českých serverech na téma, jak chytré krásné dokonalé pětatřicátnice nemohou sehnat partnery, jsme zažili už hodně a diskusí o nich na FB ještě víc. Nejdokonalejší z nich byl v poslední době článek Nikol Štíbrové: Proč nikdo nechce mé úžasné třicetileté kamarádky? Durhamové ovšem není možné upřít jednu pravdu – každý ať si o svém životě rozhoduje po svém, a pokud zmražení vajíček ona sama nepovažuje za vytváření „falešných nadějí“ v budoucnu, je to její názor.

Abychom se nebáli, že americký a český diskurs se zas tak liší, Duhnamová se ve svém článku s českou doktorkou na jednom shodne: jsou to muži, kteří za všechno můžou:

„Není to tvůj problém,“ řekl lékař. „Každý den mám pacientky, jako jsi ty. Jsi chytrá, krásná, dokonalá, hodná. Nedává to smysl. Jdu večer z ordinace domů ke své ženě a říkám jí – je tu něco špatně s muži v téhle generaci. Nechtějí prostě dospět.“

Zatímco tedy debata v Česku se omezuje na triky, jak líné muže přimět k tomu aby se rozmnožovali, ve Spojených státech to už ženy převzaly do vlastních rukou a mužům naložily na bedra, kromě jejich neschopnosti dospět, i vinu za to, že nedokážou ženy zaujmout. Otázkou jen je, co bude fungovat lépe. Protože zatímco lidé pod tlakem jsou schopni měnit sebe sama, s vajíčky v mrazáku se dá na „pozdní, flirtovní večeře“ chodit docela dlouho. Alespoň tak dlouho, dokud vás někdo ještě vůbec bude zvát.

Nechci ale končit takto macho. Duhnamové rozumím. Není totiž náhodou svoboda každého důležitější, než natalita populace?

Celý její postoj na linku níže.