Racio

Emoce

Budeme mít brzy možnost zvrátit stárnutí?

Budeme mít brzy možnost zvrátit stárnutí?

Stárnutí je prozatím nedílnou součástí lidského života. Brzy by to tak úplně nemuselo být – a to hlavně díky anti-aging odvětví medicíny, které se zabývá výzkumem stárnutí a cestami jak se stárnutím bojovat. V nedávné době se objevilo několik potenciálně velice slibných výzkumů, a v kuloárech se navíc šeptá o různých přípravcích slibujících znatelné prodloužení délky života už v průběhu našeho života.

Nedávno vědci z Harvard Medical School and University of New South Wales publikovali zajímavou studii v magazínu Science. Během výzkumu zjistili, že se v lidském těle hojně zastoupený protein DBC1 váže na jiný protein, který je zodpovědný za “opravování” poškozených buněk. Protein DBC1 vázáním tedy zamezuje buněčnému obnovování a efektivně “způsobuje” (nebo alespoň výrazně přispívá) stárnutí.

Hlavním objevem je ale molekula zvaná NAD, potažmo její interakce s proteinem DBC1 a ostatními podobně fungujícími proteiny – tato molekula totiž činnost předešlých proteinů zastavuje. Molekula NAD je v těle přirozeně přítomná, ale postupem času její množství ubývá. Vědeckému týmu se v jednom z experimentů dokázalo množství této molekuly ve starších myších uměle pozvednout. Toho dosáhli za pomoci vody doplněné o enzym podporující tvorbu NAD molekuly.

Už po týdnu této “léčby” byly buňky starších myší téměř nerozeznatelné od buňek myší mladších. Kromě toho léčené myši zaznamenaly i zlepšení funkce ledvin, dorostla jim srst, a dokonce dokázaly běžet 2x rychleji než jiné stejně staré neléčené myši.

První klinické testování této procedury na lidech by mělo začít během několika měsíců – pokud to půjde dobře, tak by prý mohla být do pěti let dostupná lidem. Kromě toho už o tento “zázračný lék” projevila zájem i NASA – hlavně kvůli plánované misi na Mars, jelikož je skoro jisté, že se astronautům na Marsu kvůli radiaci vyvine rakovina. Tento lék by tomu mohl pomoci zabránit.

I teď už ale existují lidé, kteří se snaží všemožně prodloužit svůj život. Ať už to jsou různí biohackeři nebo třeba známé osobnosti – například futurista Ray Kurzweil, o kterém byl dokonce natočen film Transcendent Man, kde je mimo jiné hezky zobrazena jeho životospráva, sestávající se také z konzumace asi 150 doplňkových tabletek denně. Prodlužováním života pomocí koktejlů všemožných léků se zabývala i další věděcká studie, během které vědci dokázali 2x znásobit délku života červů. Dokonce se už objevují i přípravky s velkým potenciálem a dostupnou cenou ($0.05 za pilulku).

Umělé prodlužování délky života je samozřejmě kontroverzní téma s dalekosáhlými společenskými implikacemi, ale i přesto zatím vypadá budoucnost anti-aging výzkumu perspektivně. Délka života se historicky neustále prodlužovala, tak nejspíš dává smysl použít současné znalosti a technologie k udržení (nebo i zrychlení) tohoto trendu. Pak už jen záleží jak daleko to povede a jestli se toho budou mít všichni možnost a vůli účastnit.