Racio

Emoce

Zářná budoucnost umělé výroby masa

Zářná budoucnost umělé výroby masa

Během pěti let se maso pěstované v laboratoři stalo 30,000x levnější. Ještě v roce 2013 stálo 150 gramů laboratorně pěstovaného masa $325,000. Dnes je to pouze $11.36. V současné době je takové maso tedy asi jen 4x dražší než to “normální”. A očekává se, že cena bude dále klesat s dalšími inovacemi.

Existuje několik společností, které se zaměřují na pěstování různých potravin živočišného původu. Memphis Meats pěstuje hovězí, kuřecí, i další druhy masa. Perfect Day má zase za cíl vyrábět mléko bez využití zvířat. Existuje i zajímavá infografika o tom, jak by mohl vypadat takový laboratorně pěstovaný cheeseburger už za pět let.

Celé je to možné díky kmenovým buňkám. Proces je (laicky řečeno) takový, že se získá kmenová buňka určitého druhu masa, která se poté nechá v laboratorních podmínkách růst. Teoreticky je jedna taková buňka schopna podstoupit až 75 generací dělení během 3 měsíců. V ideálních podmínkách by prý jedna taková kmenová buňka (například z krocana) mohla sloužit k vytvoření dostatku svalové hmoty na výrobu 20 biliónů krocaních nuggetek.

Kromě množstevních výhod je tu mnoho dalších světlých stránek. Například omezení krutého chování ke zvířatům. Jde ale také o životní prostředí. Z důvodu zvyšujících se nároků na produkci je většina zvířat chována v předimenzovaných chovech, které produkují obrovské množství skleníkových plynů. Laboratorně pěstované maso by mohlo omezit produkci takových plynů až o 90%. A další věc je samozřejmě využití plochy – to by mohlo být zefektivněno o 99%. Toto řešení může být také potenciálním adeptem na řešení hladu všude ve světě.

Je tu ještě jedna zajímavá stránka – a to náboženská. Tomuto způsobu produkce masa totiž vyslovili podporu i někteří rabíni – slibují si od toho kosher kuřecí maso. Byla by to skvělá novinka i pro vegetariány – ve výzkumu se přibližně polovina dotázaných vyslovila, že by takové maso klidně jedla.

V neposlední řade jde také o chuť. První pěstovaný hamburger přibližně před třemi lety nebyl hodnocen nejlépe. Dnes je tomu ale už jinak a podle testů takové pěstované kuřecí maso chutná jako… kuřecí. Ani chuť by tedy neměla překážet masové adaptaci. Podle odhadů bychom se pěstovaného masa v regálech mohli dočkat už během příštích pěti let.