Racio

Emoce

Surreálné obrazy skutečných nočních můr

Surreálné obrazy skutečných nočních můr

Spánková paralýza se popisuje jako částečné přenesení dění zlého snu do reality, nebo také jako stav, při kterém je člověk napůl vzhůru a napůl spí. Velice časté jsou pocity zátěže na hrudníku (právě proto se tomu dříve přezdívalo “ďábelské sevření”). Člověk nemůže hýbat svým tělem, protože tělo spí, ale přitom mysl stále pracuje a bloudí.

Právě proto, že je tělo nečinné a imobilní, se mysl vydává svoji vlastní cestou a začíná snít i přesto, že nespíte. Na této cestě se zjevují různé vizuální i zvukové halucinace – nejvíce popisované jsou temné siluety postav, které nás pozorují přesně z okraje našeho periferního vidění, či objímající “ruce” tvořené ze stínů, nebo různé deformace prostoru kolem těla. Takové situace může doprovázet zvuk křiku, šumění, nebo jakýchkoliv dalších rušivých zvuků.

Své zkušenosti má i Nicolas Bruno – prvně se u něj spánková paralýza objevila v 15 letech, kdy byly tyto noční můry opravdu intenzivní, takže trvalo nějakou dobu, než se s nimi dokázal vyrovnat. Nakonec se mu to ale podařilo tak, že se rozhodl své noční můry uchopit jako inspiraci pro svá umělecká díla, která jsou v podstatě fotografické reprodukce jeho nočních zážitků. Podařilo se mu přetvořit svůj největší strach, který mu ve své době způsoboval úzkosti, v pozitivní inspiraci pro svá umělecká díla.