Racio

Emoce

Jak zní nástroje vyrobené z ledu?

Jak zní nástroje vyrobené z ledu?

To zjistil Tim Linhart před 20 lety. Do té doby se živil jako ledový sochař. Když ale vyrobil svůj první nástroj z ledu, výsledný zvuk ho okouzlil natolik, že se začal naplno věnovat výrobě ledových nástrojů – takzvaných “ICEstrumentů”.

Než začal vyrábět ledové nástroje, vytvářel po 18 let ledové sochy a umění. Nabízí se otázka: “Jaké to je, tvořit umění, které za krátkou dobu doslova zmizí?” Tim, jako každý jiný ledový sochař, samozřejmě pracoval s faktem, že se jeho díla po nějaké době roztají a nenávratně zmizí. Rozhodl se tedy využít této unikátní pomíjivosti a začal s její pomocí tvořit něco ještě pomíjivějšího – hudbu.

Tyto opravdu mrazivé tóny se linou z nástrojů, které jsou ručně vyryty z ledu. Dále se během tvorby používá sníh, přičemž tekutá voda slouží jako lepidlo. Vnitřek nástrojů je dutý – tloušťka stěn se odvíjí od typu hudebního nástroje. Jediné části tvořené jinými materiály jsou dřevěné hmatníky a kovové struny. Občas také vkládá do výtvorů LED diody, které dodávají nástrojům ohromující a lehce mimozemský vzhled.

Autor poznamenává, že akustika ledu je dokonce lepší než akustika dřeva, jelikož dřevo je měkké, a tudíž absorbuje velkou část vibrací, kdežto led ne až tak moc. Ledové nástroje díky tomu mají ostřejší a jasnější zvuk, a tedy umožňují slyšet lépe detaily a texturu zvuku.

Má to samozřejmě i svoje nevýhody. Ty se projevily hlavně na koncertě pro 450 lidí v ledovém hotelu ve Švédsku. Kvůli tělesné teplotě a dýchání se sál oteplil natolik, až začly nástroje tát. Nátura ledových instrumentů navíc způsobila, že se nástroje rozlaďovaly různými způsoby, což vyústilo v kompletní pohromu.

Po této zkušenosti se Tim rozhodl postavit vlastní koncertní sál na míru, samozřejmě jak jinak než z ledu. Je to v podstatě obrovské igloo, které má ve stropě díru, sloužící jako komín pro lidské teplo. Sál se nachází v přírodním parku hned vedle města Luleå ve Švédsku. Průběžně se zde konají koncerty, takže je možné ho navštívit.

ice hall

Hudebního materiálu má soubor už tolik, že se chystají vydat nahrávky na CD. Kromě toho streamují koncerty na internet. To ale Timovi nestačí – jelikož věří v neustále posunování ledu jako média, tak plánuje učinit něco skoro nemyslitelného. Nechal se slyšet, že až s ledovými nástroji dosáhne všeho, co kdy chtěl, tak zkusí vybudovat létající ledový stroj. Tak vzhůru do oblak a ještě dál!