Racio

Emoce

Japonský kněz spojuje techno a buddhismus

Japonský kněz spojuje techno a buddhismus

Bývalý DJ, nyní buddhistický kněz, Gyōsen Asakura se rozhodl přiblížit buddhismus širšímu publiku. Zvolil k tomu zajímavý způsob – pořádá technobuddhistické seance.

To jsou setkání, kdy se z reproduktorů linou svaté texty, které jsou ale zároveň doprovázeny zvukem elektronické hudby a psychedelickým osvětlením. Tyto strhující vizuály, zenová estetika a experimentální elektronická hudba by pospolu měly zprostředkovat jedinečný zážitek – indukovat takzvaný stav “mindfullness”.

Buddhistické chrámy jsou tradičně dekorovány světly a různými doplňky.  V buddhismu se totiž mluví o čistém světě – obdobě nebeské říše – který je tvořen světlem. Vyznavači v chrámech vždy používali ty nejnovější technologie k výzdobě chrámů (například zlaté ornamenty), čímž se je snažili přiblížit onomu kýženému světu světla. Nicméně způsob osvětlování se už přibližně 1000 let nezměnil – stále se používají svíčky, i po příchodu elektřiny. To se Gyōsenovi nepozdávalo.

Napadlo ho tedy použít současné světelné technologie a 3D mapping v kombinaci s elektronickou hudbou. Také doufá, že by tento futuristický přístup mohl v Japonsku opět vzbudit zájem o víru, protože už nějakou dobu upadá. Snaží se takto rozšířit Buddhovo učení i mezi mladé generace. Vidět kněze ve sváteční róbě, ale zároveň za mixpultem, to je rozhodně originální způsob jak přilákat více lidí do buddhistického chrámu. Skvělé je to, že ho v tomto snažení podporuje i starší generace.

Vybavení ale něco stojí. Naštěstí se našlo dost lidí, kteří se mu přes internetový crowdfunding složili na vlastní aparaturu, díky které bude moci tyto osvětové technobuddhistické seance dále pořádat.