Racio

Emoce

Banksyho hotel s nejhorším výhledem na světě

Banksyho hotel s nejhorším výhledem na světě

Banksy naposledy představil Dismaland, dystopický zábavní park. Pak se zdálo, že se po tomto proslulém umělci skoro slehla zem. Teď ale učinil očekávaný comeback – na Instagramu totiž odhalil fotky z hotelu, který celý vyzdobil. Nutno podotknout, že se hotel nachází na západním břehu Jordánu.

Jak je z názvu “The Walled Off Hotel” patrné, nabízí hotel a každý jeho pokoj krásný výhled na Izraelskou zeď u Betléma. Je situován pouze 4 metry od zdi rozdělující Izrael a Palestinu. Nicméně, jelikož se nachází v takzvané čtvrti C (která je přístupná oběma stranám), je i tento hotel dostupný oběma stranám, a snaží se fungovat jako platforma pro setkávání.

Stěny celého hotelu lemují různé muraly a graffiti, znázorňující dlouhotrvající izraelsko-palestinský konflikt. Hotel je nyní otevřen pro veřejnost a je možné si ho zarezervovat. Můžete se tedy vyspat přímo v uměleckém díle.

rooms_artist03_z

Nabízí dva druhy pokojů – většinu takzvaných “Budget” pokojů, vybavených nábytkem z izraelských vojenských kasáren, kde se ceny pohybují kolem 30 dolarů za noc. A poté jeden prezidentský apartmán, který nabízí vše, co by jakákoli zkorumpovaná hlava státu mohla vyžadovat – knihovnu, bar, originální Banksyho díla, střešní zahradu, a další. Cena tohoto apartmánu je 965 dolarů za noc. Mimo to jsou v hotelu místnosti přístupné pro veřejnost, kde jsou kontinuálně vystavována umělecká díla palestinských umělců. Web hotelu dokonce nabádá lidi, ať “prozkoumají možnost” namalovat něco na Izraelskou zeď, k čemuž může pomoci hotelový graffiti shop.

piano-bar-the-walled-off-hotel-banksy

Další zajímavostí je hudební doprovod, který zajistí (mimo jiné) Massive Attack, Nine Inch Nails, Hans Zimmer a basista Flea z Red Hot Chilli Peppers, jejichž předehraná vystoupení budou znít ze samohrajícího piana ve stylu Westworld. Dokonce se už můžete podívat, jak vypadá takové vystoupení Eltona Johna.

Banksy má v tomto regionu už dlouhou historii a pravděpodobně se bude i nadále vracet. Hotel ale není jednorázový projekt. Už teď zaměstnává kolem 50 místních lidí a má fungovat po celý kalendářní rok. Veškeré výdělky jsou věnovány místní palestinské komunitě.