Racio

Emoce

Tento chuťový displej dokáže na jazyku vyvolat libovolnou chuť bez jediného sousta

Tento chuťový displej dokáže na jazyku vyvolat libovolnou chuť bez jediného sousta

Olizovat displej, zvlášť když venku stále řádí koronavirus, nezní jako nejlepší nápad. Ani to ale nezastavilo japonské vědce z z Meiji University, kteří vynalezli přístroj nazývaný chuťovým displejem, co dokáže na jazyku uměle reprodukovat jakoukoli chuť.

Pravděpodobně víte, že se světlo na displeji vytváří pomocí tří různých barev – červené, zelené a modré (RGB). Z těchto barev je pak možné regulací vzájemné intenzity vytvořit v podstatě jakoukoli jinou barvu. Zdá se, že podobně to funguje i s chutí. Existuje totiž 5 různých “základních chutí” – sladká, slaná, kyselá, hořká, a takzvaná umami, která hraje důležitou roli v našem prožitku celkové chuti. Dříve se předpokládalo, že receptory pro různé chuti máme na jazyku rozmístěné na různých místech – že existují různé regiony chutí. Dnes se ale má za to, že tyto receptory jsou na jazyku rozmístěny poměrně rovnoměrně. Nebo alespoň o hodně rovnoměrněji, než se dříve předpokládalo.

A přesně z toho vzešel nápad vyzkoušet už velice známý princip obrazového displeje, akorát pro chuťový smysl – k vytváření chutí zvolit podobný přístup jako k vytváření barev. Prototyp tohoto přístroje se nazývá Norimaki Synthesizer. Nazval ho tak jeho vynálezce Homei Miyashita, a byl do velké míry inspirován tím, jak naše oči a mozek můžeme pomocí technologií ošálit, aby viděly na displeji libovolný obraz. Stejně jako obrazové displeje používají pixely, Norimaki Synthesizer používá chuťový ekvivalent, složené z 5 barevně označených gelů nosících specifickou chuť. Glycin pro sladkou chuť, kyselinu citronovou pro kyselou chuť, chlorid sodný pro slanou chuť, chlorid hořečnatý pro hořkou chuť, a glutaman sodný pro umami.

 

 

Po přiložení displeje k jazyku se sepne obvod na principu elektroforézy. Elektroforéza je proces, který umožňuje pomocí elektrického proudu oddělovat a samostatně pohybovat s různými molekulami – úplně zjednodušeně je díky tomu možné ovládat, kolik z pěti “chuťových gelů” a v jaké intenzitě se dostane na jazyk. Celé je to v podstatě subtraktivní proces míchání chutí, kdy se selektivním odstraněním specifických chutí vytváří celá škála chutí jiných. Během testování bylo možné pomocí Norimaki Synthesizeru uživatelům zprostředkovat chutě od gumových medvídků po sushi – a to bez jakéhokoli “reálného jídla”.

V současné podobě je prototyp přístroje ještě poněkud neskladný, ale měl by být velice jednoduše miniaturizovatelný. Je tedy dost možné, že se brzy dočkáme kapesního přístroje, který nám za pomocí několika jednoduchých látek v gelu dokáže na jazyku vykouzlit jakoukoli chuť si budeme přát, dost podobně jako to dnes funguje s vaporizéry – a tak si dost možná budeme moci dopřát chuť čokolády, zmrzliny, či jakékoliv další neřesti bez nutnosti konzumace mnoha kalorií.