Racio

Emoce

Zapomeňte na alkohol, být střízlivý a offline je nový sociální lubrikant

Zapomeňte na alkohol, být střízlivý a offline je nový sociální lubrikant

Probudíte se v 5 hodin ráno, obléknete ty nejvýraznější elasťáky, a vyrazíte do muzea na taneční párty ve stylu Space Jam. Na uvítanou si střihnete hodinovou lekci jógy, a pak po rychlém občerstvení z čerstvého ovoce začne hrát DJ současnou dance music. Kolem 9. hodiny se povznesené obecenstvo obalené třpytkami rozejde, nahodí své kancelářské obleky a vyrazí do práce. I takhle může vypadat novodobá párty. Jiná doba holt vyžaduje jiné možnosti.

Takzvaná „new-age rekreace“ vzkvétá hlavně v technologických hubech, kde skoro každému obyvateli počítá Fitbit nachozené kroky a v iPhonu nainstalované aplikace sledují spirituální progres. Nakonec to dává smysl, takto se tamější společnost brání proti záplavě technologií, která právě ve městech jako San Francisko vzniká.

První impuls ale vzniknul v New Yorku. A to konkrétně po čtvrté hodině ranní, v nejmenovaném bistru, během existenciální kontemplace nad životem při pojídání falafelu. Radha Agrawal v té chvíli usoudila, že noční život již není takový, jaký býval – že umírá. Vadilo jí, že už si většina lidí nechodí noc užívat a seznamovat se, ale místo toho jsou přišpendleni na mobilech, na venek vyzařující jenom svoji Instagramovou image.

Jelikož je Radha sériová podnikatelka, rozhodla se vylepšit zábavu podle svých představ. Drsně se tvářící vyhazovači byli nahrazeni objímajícími uvaděči, sexy makeup a šminky nahradily praštěné kostýmy a dočasné tetování. A taky se chtěla zbavit celé té noční části.

A tak v roce 2013 spatřil světlo světa první Daybreaker, střízlivá taneční párty pořádaná zásadně brzo ráno, mezi 6. a 9. hodinou. Tyto akce spojují klasickou diskotéku s yoga lekcemi, kde se navíc místo drinků podávají zdravé svačinky, džusy a kombucha.

O podobném projektu nazvaném Presence hovoří Damian Madray. Presence je obdobná série událostí, tentokráte ale večerních, které si kladou za cíl zprostředkovat ideální místo na setkávání a poznávaní nových lidí – plně při vědomí. Damian vysvětluje, že místa jako bary, kluby, restaurace nebo kina nejsou ve skutečnosti designované na navázání reálných a hlubokých lidských vztahů. To se snaží s Presence vylepšit – například pomocí aktivit jako společné vaření nebo hudebních seancí zaměřené na detailní poslech určitého alba.

Kvůli výstřednosti některých aktivit se kolem Presence tvoří komunita, kde se lidé mají motivaci seznamovat, protože tuší, že stojí za to poznat každého dalšího účastníka této akce. Všichni jsou současně na vlně střízlivosti, ale hlavně mimo dosah všech emailů, selfieček, pracovních starostí a notifikací ze sociálních sítí. Navíc jsou součástí nového prožitku, což odstraňuje zábrany, na které se normálně útočí alkoholem.

Nakonec je dobré říci, že se projekty jako Daybreaker nebo Presence vůbec nesnaží nahradit klasický noční život. Spíš chtějí nabídnout alternativu k současnému stavu klubové scény a večerní zábavy – takový offline protijed na všeobjímající stresy světa v informační době. A jako bonus je zde možnost se seznámit s podobně naladěnými lidmi, bez kocoviny a výčitek svědomí během nadcházejícího dne.