Racio

Emoce

První plovoucí město by se mělo začít stavět v roce 2020

První plovoucí město by se mělo začít stavět v roce 2020

Myšlenka plovoucích měst je už dávno známá, byla už nesčetněkrát využita v různých sci-fi knihách či filmech. Teď se ale reálně uvažuje o prvním pilotním projektu, který by měl otestovat realizovatelnost takové ideje. Singapurský startup jménem Blue Frontiers totiž nedávno podepsal memorandum o spolupráci s Francouzskou Polynésií, kde by také toto první plovoucí město za přibližně 60 milionů dolarů mělo vzniknout. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by se začít stavět už v roce 2020 jižně od Tahiti.

Podle Joe Quirka, zakladatele Seasteeding Institute, by tato první vlaštovka měla sloužit jako ukázka, jak by v budoucnosti mohla plovoucí města vypadat. Zároveň to bude první možnost opravdu ozkoušet různé technologie potřebné k budování takových měst. Konečným cílem Seasteeding Insitute, hlavní hnací síly celého snažení, by mělo být vybudování systému plovoucích měst ve velkém rozsahu – a ideálně mimo teritoriální vody, aby se zde daly zkoušet jiné metody vlády pro takzvané “udržitelné společnosti”.

Pilotní projekt by podle očekávání měl být turisticky atraktivní, v neposlední řadě třeba kvůli restauraci pod vodou. Ale nehodlá se spoléhat pouze na zvědavé turisty, hlavní zdroj obživy by měl být výzkum, pěstování mořských řas ve velkém a také generování elektřiny z pohybu vln. Mimo jiné je projekt navržen symbioticky k současnému ekosystému – v konečném důsledku by měl přispět ke zvýšení hustoty mořského života v okolí.

Podle plánů by tam mělo žít přibližně 200-300 obyvatel. Celé město by mělo být sestaveno z více jak deseti platforem, dohromady o ploše přibližně 700 metrů čtverečních. A kde by se měly vzít ty potřebné peníze? Do Seasteeding Institute investoval například Peter Thiel, spoluzakladatel PayPalu. Ale na tento konkrétní projekt by se mělo v nadcházejících měsících spustit ICO – prvotní veřejná nabídka kryptoměny, kterou by se pak v nově vzniknuvším městě pravděpodobně mělo platit.