Racio

Emoce

Housenka, která umí rozložit plast

Housenka, která umí rozložit plast

U housenky Zavíječe voskového byla nedávno objevena jedna unikátní vlastnost. Dokáže totiž během velmi krátké doby zpracovat polyethylen, což je jeden z nejrozšířenějších plastů (tvořící celkem okolo 40% plastového odpadu) – hlavně jde o plastové pytlíky, obaly a další produkty, které často končí na skládkách. Předpokládaná doba rozkladu takového plastu je něco kolem 100 – 400 let. Tato housenka by to mohla zvládnout během několika hodin.

Na překvapivou vlastnost se přišlo úplnou náhodou – Federica Bertocchini, ze španělského Institutu biomedicíny a biotechnologií, je totiž mimo jiné také včelařka. Když jednou šla zkontrolovat svoje včely, tak zjistila, že jsou úly napadné škůdcem – housenkami Zavíječe voskového, které se živí voskovými plástvemi. Plástve začala čistit a housenky mezitím odložila do plastového pytlíku. Když se ale po chvíli vrátila, uviděla housenky rozeseté po celém pokoji. Podařilo se jim totiž sáček prokousat.

Hned tedy začala zkoumat, jak se to mohlo stát. Z jakého důvodu mají tyto housenky takovou jedinečnou vlastnost? A co se s plastem poté vlastně děje? Po nějaké době zkoumání došla k tomu, že je to způsobené molekulárním složení – vosk, na kterém se housenky normálně živí, má určité uhlíkové molekulární vazby, které jsou shodou okolností přítomné i v polyethylenu. Díky této podobnosti dokáží takový plast strávit a rozložit na další látku, která se používá například v nemrznoucí směsi.

Takový způsob má velký potenciál, ale nejspíše to nebude samospásné řešení. Výzvou je hlavně nasazení ve velkém měřítku. Housenky nedokáží přežít na skládkách bez kyslíku. A další možný problém by mohl nastat při přemnožení a úniku do volné přírody, což by mohlo narušit normální koloběh.

Z toho důvodu se teď výzkumníci snaží najít a izolovat molekulu, která je zodpovědná za tuto schopnost. Chtěli by ji poté vyrábět a používat ve velkém, aniž by museli využívat milionů housenek.