Racio

Emoce

Neplaťte!

Neplaťte!

Máte problém s pokutami za parkování? Devatenáctiletý brit Joshua Bowder ano, a tak vznikl DoNotPay – první právnický chatbot na světě. Jak název napovídá, tenhle právník nebude žádat ani libru komise. Krom toho Vám je schopen poskytnout kvalitní a nadprůměrně použitelnou právnickou radu.

Jak nadprůměrně? Z objemu 250 000 pokut se kteými virtuální JUDr. měl co dočinění jich 160 000 prokázal jako neoprávněné – přes 60 procent. Po sérii otázek s volitelnou odpovědí vygeneruje bot příslušné úřední dokumenty, které uživatel pošle úřadům.

Proč? Mimo evidentní užitečnost podobného nástroje v době stále složitější legislativy, slovy tvůrce aplikace: „Myslím, že pokuty za parkování jsou příliš snadno zneužitelné – nikdo neparkuje proto, aby porušil zákon. Přesto jsou pokuty zneužívány místní vládou jako zdroj příjmů.“ To se může zdát jako přehnané tvrzení, ovšem faktem zůstává, že Velká Británie je zemí s největší hustotou sledovacích zařízení na počet obyvatel na světě. Údaj z r. 2013 uvádí 1 kameru na každých jedenáct (!) obyvatel. V roce 2011 to ještě bylo pouze poloorwellovských 32 občanů na kameru. Že přesto téměř dvě třetiny pokut neplatí (tzn. byly vystaveny neoprávněně policií) dodává jeho slovům nepříjemnou váhu.

kampaň londýnské policie

Za jakou cenu?