Racio

Emoce

Jak přemýšlí spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel

Jak přemýšlí spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel

„Řekněte mi něco důležitého, v co věříte, a v čem by s vámi souhlasilo jen málo lidí.“
Tak začíná každý svůj rozhovor se zájemcem o práci libertarián, investor a miliardář Peter Thiel, spoluzakladatel PayPalu, jeden z prvních investorů do Facebooku a prezident hedge fondu rizikových investic Clarium Capital.

Když položili tuto otázku jemu, odpovídá:
V podnikání byste měli usilovat o monopol, role konkurence je velmi přeceňována. Žijeme ve světě, kdy nám vždycky říkali, že soutěžení je potřebné. Tak jsme byli vychováni, tak je náš systém organizován. Myslím si, že pokud chcete soutěžit opravdu intenzivně, otevřete si restauraci v centru města. To bude soutěž jak se patří – jenom nevyděláte žádné peníze, ani nic nedokážete.

O soutěživosti:
Soutěžení nás zlepšuje v tom, v čem soutěžíme, ale zužuje to naše zaměření – pouze na to, abychom porazili lidi okolo sebe. Odvádí to naši pozornost od věcí, které jsou cennější, nebo důležitější či smysluplnější.

Proč nepřijímá startupovou filosofii Silicon Valley, adorující sílu selhání:
Jednou z myšlenek, ke kterým jsem velmi skeptický, je ta, že lidé se učí z vlastních neúspěchů. Myslím si, že v praxi je selhání hlavně demotivující. Řekněme, že třeba i máte charakter vytrvat a jít dál, ale podle mě jádro věci je v tom, že neúspěch je silně demotivující. Úspěch je velmi motivující.

Proč nejste na Twitteru:
Musíte být velmi opatrní, když začnete psát věci. Nemůžete je už vzít zpět. Obecněji vzato ke tweetování: jakmile s tím jednou začnete, musíte tweetovat hodně a já si nejsem jistý, jestli to stojí za můj čas.

O bitcoinu, NSA a Snowdenovi, atomovém výzkumu a elitních univerzitách si přečtěte v rozhovoru, který přinesl server Vox.com.

DeltaSync-Seasteading-Promo

Thiel je poněkud kontroverzní osobnost. Jeho nadace stojí mimo jiné za libertariánským projektem plovoucího města, které se už v roce 2020 má nacházet v mezinárodních vodách a bude politicky autonomní. Další odkazy k plovoucímu městu se dají najít zde. Proslul také svojí iniciativou „20 Under 20“, kdy nabízí studentům odměnu za to, když seknou s univerzitou a namísto toho si založí vlastní startupovou firmu. Na otázku, zdali většina zakladatelů firem v Silicon Valley nepůsobí trochu jako autisté s poruchami komunikace a Aspergerovým syndromem, odpovídá:

Aristoteles řekl: „Člověk se od ostatních živočichů liší větší zdatností k nápodobě.“ Tak se učíme jazykům, tak se přenáší kultura. Vede to ale také k bublinám všeho druhu, všem možným chováním typu davového šílenství. Takže jsem si to trochu otočil. Co v naší společnosti vymlouvá všem těm lidem, kteří nemají Aspergerův syndrom, jejich původní nápady dřív, než začnou být trochu moc na hlavu? Proč lidi postrkujeme do věcí, které jsou mnohem konvenčnější? Je to anti-aspergerovský typ přístupu k osobnosti a často je docela k ničemu, pokud jde o inovace.