Racio

Emoce

Odvrácená, málokdy viděná tvář plastických operací

Odvrácená, málokdy viděná tvář plastických operací

Fotografka Lauren Greenfield strávila přes 20 let fotografováním pacientek v průběhu plastických operací a během následné rekonvalescence. Zajímá ji vztah, jakým se ženský zevnějšek projevuje na vnitřním rozpoložení. Na fotkách je zachyceno přesně ono “nutné zlo” a bolest v podobě explicitního separování kůže od svalů, trubek odsávajících tělní tekutiny z řezů, nebo zarudlých, napuchlých a mokvajících zjizvených tváří po chemických zákrocích. Všechno toto je podáno jako vizuální výpověď o přerodu, jaký jsou lidé schopni podstoupit, protože nutně předchazí kýženému estetickému výsledku.

Je jednoduché odsoudit rozhodnutí podstoupit takové procedury, a považovat tuto volbu za poněkud extrémní, ale Lauren má pro sledované objekty pochopení. Sama totiž na vlastní oči viděla tu někdy až opravdu zoufalou potřebu lpět na věcech, které těmto ženám “dodávají” hodnotu a seběvědomí, ale bohužel se časem opotřebovávají. Podle ní je rozhodnutí pro kosmetickou úpravu v dnešní době plně racionální, navíc notně podpořeno důrazem současné společnosti na fyzickou krásu ve standardizovaném formátu.

 

Marilyn, 63 let

 

Marilyn před zákrokem

 

Marilyn byla ve svých 63 letech nespokojená se svým vzhledem, začaly se jí objevovat vrásky kolem úst, což poté vypadalo jako kdyby se pořád mračila. Byla z toho v depresích, a proto se rozhodla s tím něco udělat.

 

 

 

 

To něco je “chemical peel”, což je procedura, kterou provádí jen několik málo doktorů, protože je požadován extenzivní trénink. V podstatě jde o to, že se pacient umrtví a na tvář se mu aplikuje směs chemikálií, které rozleptají vrstvy kůže a tím odstraní i skrvny a vrásky. Poté, co jsou zamýšlené vrstvy kůže rozleptány, se tvář regeneruje a staré je nahrazeno novým. Úplně zjednodušeně tento chemický mix udělá z obličeje otevřenou ránu, která by po zahojení měla vypadat lépe než tvář původní.

 

 

 

Lindsey, 18 let

 

Lindsey na oslavě Dne nezávislosti, tři dny po plastické operaci nosu

 

Lindsey bylo 18 let, když si nechala upravit nos. Chtěla to udělat ale již ve 12 letech. Její kamarádky začaly podstupovat plastické úpravy už během prvního roku na střední škole. Před dokončením střední školy měla kamarádky, které podstoupily úpravy nosu, liposukci, až po zvětšení či zmenšení prsou. Z 10 nejbližších kamarádek jich 6 podstoupilo nějakou formu kosmetických operací.

 

Sydelle, 53 let

 

Sydelle ukazuje, jak si představuje svoji tvář po operaci

 

Sydelle si ve svých 53 letech všimla, že kvůli kůži kolem očí a na krku vypadá neustále unaveně. Ve 20 se jí lidé ptali, jestli je modelka. Později jestli byla modelka, v minulém čase. A pak už se neptali vůbec.

 

 

 

 

Pro ženy spoléhající se na vzhled může stárnutí znamenat ztrátu moci, identity, i sebejistoty. Sydelle to komentuje tak, že pokud žijete v Americe a nejste mladá, štíhlá a krásná, tak jste vyřazená – nedostanete ten nejlepší stůl v restauraci, ani tu nejlepší péči v nemocnici. A za to jí stojí tento zákrok podstoupit.