Racio

Emoce

Jak se FBI zajímala o skupinu hráčů Dračího Doupěte

Jak se FBI zajímala o skupinu hráčů Dračího Doupěte

V devadesátých letech minulého století se při vyšetřování známého případu Unabomber FBI zajímala i o zvláštní skupinu lidí – hráče asi nejrozšířenější “hry na hrdiny” zvané Dračí Doupě (Dungeons & Dragons). Ve zprávě byli popisováni jako ozbrojení a nebezpeční, extrémně inteligentní, ale povětšinou otylí a nevzhlední jedinci.

Pro FBI to nebylo ani první setkání s herním světem – už dříve vyšetřovali původního zakladatele této hry, Garyho Gygaxe, protože si mysleli, že manuskript nově připravované cyberpunkové RPG hry měl být ve skutečnosti undergroundový „návod k počítačové kriminalitě“. Gygax byl podle spisu velmi excentrický a děsivý člověk, který s sebou vždy nosil zbraň a navíc rád osobně odpovídal na každý dopis, který mu přišel od fanoušků z vězení.

K vyšetřování dříve zmiňované skupiny hráčů se ale dostali poté, co u výslechu jeden člověk (shodou okolností právě hráč a člen klubu D&D) naznačil, že v jejich herní skupině proběhla slovní roztržka, při které padala různá paranoidní nařknutí ohledně vyšetřovaného bombového útoku.

V další zprávě se poté mluví i o možném vysvětlení – hráči takových role-playing her mají velmi bujnou fantazii, která se navíc často kloubí se zálibou v konspiračních teoriích. V takovém podhoubí tedy velmi jednoduše vznikaly pečlivě vyfantazírované scénáře, kterak by různí členové skupiny mohli být zapojeni ve zmiňovaných bombových útocích.