Racio

Emoce

Jaké to je žít v domě, který reaguje na váš pohyb

Jaké to je žít v domě, který reaguje na váš pohyb

Duo architektů, jmenovitě Alex Schweder a Ward Shelley, se již nějakou dobu zabývá spojením performance a social relationship architektury. Jejich zatím poslední dílo se jmenuje ReActor – je to jakýsi dům, který reaguje náklonem a rotací na pohyb obyvatelů.

Autory baví budovat zajímavé struktury s přesahem, ve kterých poté nějakou dobu přebývají. Pobytem se snaží sami na sobě zkoumat, jak místo, kde přebýváme, ovlivňuje naše vztahy, potažmo psychologický stav. Také chtějí zvýraznit intimní vztah mezi architekturou a jejími obyvateli, který je v tomto případě viditelný více než kdy jindy.

Obydlí má tvar kvádru, který je balancován na betonovém pilíři. Balanc ovlivňují kromě vnějších vlivů hlavně dva obyvatelé, žijící každý na jedné straně objektu. Pokud chtějí bydlet na rovině, musí se neustále vzájemně vyvažovat.

 

 

V deníkových zápisech z průběhu pobytu Shelley popisuje různé pocity. Oba dva jsou si vědomi toho, kde se ten druhý nachází – a musí se tomu vzájemně přizpůsobovat, což vytváří velmi intimní pocit propojení. Neustálý krouživý pohyb, způsobený pohybem a větrem, je na jednu stranu uklidňující, na druhou stranu dosti nepřirozený – hlavně kvůli světlu. Tato vlastnost byla díky tomuto rozporu zároveň nejzajímavější, ale i nejnepříjemnější částí pobytu. V neposlední řadě také zaznamenává vzniklou nutnost upravovat a synchronizovat své návyky se zvyklostmi toho druhého – z čehož plyne skoro nemožnost jakékoli autonomie.

Objekt by měl být vystaven v Omi International Arts Center v New Yorku po dobu dvou let, přičemž se autoři, v rámci zkoumání sama sebe, plánují vracet každých několik měsíců. Bylo pro ně totiž překvapující, jak krátký pobyt v tomto domě, fungujícím v podstatě jako mediátor, dokázal utvrdit silné vzájemné pouto. Tak třeba se i my brzy budeme vypravovat do podobných rotujících malých domků, kde se budeme jako lidé snažit sbližovat a lépe porozumět jeden druhému.